Цените на храните в света нараснаха слабо през септември

През септември цените на храните в световен мащаб нараснаха с 0,8%, след като поскъпването на растителните масла и в по-малка степен на млечните продукти компенсираха с излишък поевтиняването на основните зърнени култури, съобщиха от Организацията за земеделие и преххрана. Индексът на цените, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в цените на основни зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и на захарата, е достигнал 178,4 пункта през септември, надхвърляйки с 4,3% показателя за същия месец на миналата година.

Подиндексът за зърнените култури се е понижил с 1% до 152,2 пункта заради спада на борсовите котировки на пшеницата и царевицата на фона на благоприятните прогнози за световната зърнена реколта през сезона, която се очертава рекордна. Въпреки понижаването за втори пореден месец подиндексът остава с 8% над показателя за септември 2016 г.

С основна заслуга за увеличаването на цените на храните е поскъпването с 4,6” на растителните масла, като подиндексът за тях е нараснал до 171,9 пункта, достигайки максималната си стойност за последните 7 месеца най-вече заради повишаването на цените на палмовото масло, подкрепено от тези на соевото, рапсовото и слънчогледовото.

Подиндексът на цените на млечните продукти се е повишил с 2,1% до 224,2 пункта заради поскъпването на маслото и сирената, а причината е в ограниченото предлагане от Австралия, Нова Зеландия и Европейския съюз. Цените на сухото обезмаслено и пълномаслено мляко на международните пазари обаче се понижиха. Подиндексът е с 27,4% над нивото от септември миналата година, макар да остава с 18,6% под максималното си значение, достигнато през февруари 2014 г.

Без промяна на ниво 173,2 пункта остана подиндексът за месните продукти, който за последните 12 месеца отчита ръст от  5,8%. През септември повишението на цените на овчето месо компенсира поевтиняването на свинското, върху което повлияха нарасналите доставки от Бразилия. Заради неполучени данни при изчисляването на подиндекса през септември са използвани прогнози, което може да доведе до коригирането на окончателната му стойност.

При захарта също не е отчетена промяна и подиндексът остана на ниво от 204,2 пункта, а това е с 33% под показателя за септември 2016 г. Силният спад за последните 12 месеца се обяснява със свръхпредлагането на световните пазари и намалялото търсене.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE