Цената на дребно на яйцата L размер се повишава

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се задържат на нивата от предходната седмица. Изключение прави средната цена на дребно на яйца – размер L в големите супермаркети, при която се отчита леко повишение. Това се казва в седмичния анализ на цените на министерството на земеделието и храните.
Цените на едро на яйцата с размер М на тържищата в страната варират от 0,17 лв./бр. до 0,21 лв./бр. (Монтана и София). Седмични изменения на стойностите се наблюдават в три области – повишение с 0,03 лв./бр. в Монтана и понижение съответно с 0,01 лв./бр. и с 0,02 лв./бр. в Сливен и Смолян, които се компенсират и средната цена за страната се запазва на ниво от 0,19 лв./бр.
В големите търговски вериги (ГТВ) яйцата – размер М се предлагат на цени от 0,21 лв./бр. (Пазарджик) до 0,27 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана, Разград и Русе), като седмична промяна на стойностите се отчита единствено във Варна – повишение с 0,02 лв./бр. Средната цена за страната остава 0,25 лв./бр.
По области, цените на яйцата – размер L в големите супермаркети са в границите от 0,23 лв./бр. (Смолян) до 0,30 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана). В десет области се регистрира седмично поскъпване на продукта, в рамките на 0,01 – 0,03 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана), докато в София и Разград е налице поевтиняване, съответно с 0,01 лв./бр. и 0,02 лв./бр. В резултат, средната за страната цена на яйца – размер L в ГТВ нараства с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,28 лв./бр.
Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) се запазват съответно 0,22 лв./бр. и 0,24 лв./бр., без седмични изменения на стойностите по области.
В по-малките магазини яйцата – размер М се търгуват на цени от 0,20 лв./бр. (Силистра) до 0,25 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана и София), а размер L – от 0,22 лв./бр. (Добрич) до 0,27 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана).
През изминалата седмица цените на дребно на яйца в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти, съответно с 0,03 лв./бр. за размер М и 0,04 лв./бр. за размер L. Най-голяма разлика в тази посока се наблюдава за размер М в Силистра – 0,06 лв./бр., а за размер L – в Търговище – също 0,06 лв./бр.
Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО, като най-голяма разлика се регистрира за големите супермаркети в Русе – 0,10 лв./бр., а за по-малките магазини – във Варна, Велико Търново, Враца и Шумен – 0,06 лв./бр.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE