Цветан Димитров: Надхвърленият бюджет за биоземеделие ще се покрие от неусвоените субсидии в края на 2018 г.

В края на 2018 година ще бъде направена междинната оценка на програмата за развитие на селските райони (ПРСР), в резултат на което в началото на 2019 година страната ни ще отчете пред Брюксел каква част от предварително заложените бюджети по отделните мерки се усвояват нормално от бизнеса. В случай на неизпълнение остатъчният неизползван ресурс от някои мерки може да бъде прехвърлен към други цели, като неговият размер не трябва да надхвъря 6% от общия бюджет на ПРСР. Това обясни заместник министърът на земеделието Лозана Василева по време на заключителната пресконференция на ръководството на министерството на земеделието, проведена в София.

В тази връзка Синор.БГ попита зам. министъра на земеделието Цветан Димитров по какъв начин държавата ще осигури субсидирането на фермерите, поели ангажименти по двете мерки „Агроекология и климат“ и „Биоземеделие“. В края на 2016 година се разбра, че поради големия наплив и предварително заложения ограничен бюджет по двете мерки, дефицитът за двете мерки надхъвря 60 милиона евро – 50 млн. евро за „Биоземеделие“ и 10 милиона – за „Агроекология и клима“.

За да може до 2020 г. стопаните, поели 5-годишните ангажименти, да получават годишните си субсидии, държавата очевидно ще разчита на ресурса от 6%, който ще се освободи след междинния период.

В това отношение фонд „Земеделие“ прави непрекъснати проверки на биопроизводителите, за да отсее тези, които са започнали бизнес само за да взимат субсидии. Последните проверки, направени от инспекторите, са показали нередности особено при биопчелари и на тях са наложени санкции, обясни вчера министърът на земеделието Румен Порожанов.

Остава да проследим как през следващата година министерството и фонд „Земеделие“ ще продължат с приема по ПРСР, така че неусвоеният бюджет да бъде под 6% от предварително заложената по програмата помощ.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE