Хранителните продукти поевтиняха почти в целия ЕС

През март в повечето страни от ЕС е отчетено понижаване на потребителските цени на хранителните продукти. Данните са на Евростат и от тях става ясно, че забележимо цените са се понижили в Германия, Италия, Литва, Словения и Финландия, информира kazakh-zerno.kz.

Най-интересните фермерски пазари по света

Най-значително покачване на цените на хранителните продукти в сравнение с февруари има в Естония  (0,9%) и Великобритания (0,6%); а за периода от началото на година – в Естония (3,9%), България и Хърватия (3,0%).

В Русия през март цените на хранителните продукти са се увеличили в сравнение с предходния месец с 0,1%. Средно в ЕС те са се понижили с 0,6%, а от началото на година – с 1,3% (а в Русия – с 1,2%).

В сравнение с предходните месеци в повечето страни от ЕС се забелязва забележимо понижаване на цените на зеленчуците, поевтиняват още рибата и морските продукти.
Сред страните от ЕС цените на плодовете най-съществено са се покачили в Белгия (с 8,0%), Чехия, България, Естония  (с 3,3-4,0%), на маслата и мазнините – в Гърция (7,0%), Швеция (4,7%), Великобритания (на 2,8%), на млечните изделия и яйцата – в Швеция (2,0%), Великобритания (1,7%), Холандия (1,4%).

В Русия през март 2017 г. с 0,4% са се увеличили цените на маслата и мазнините, на млечните изделия и на яйцата и зеленчуците (в ЕС последните са поевтинели с 5,8%).

Рибата и морските продукти са поскъпнали средно в ЕС с 0,4%, а плодовете – с 1,2%. Цените на хлебните изделия не се променят.

Средно в страните в Европейския съюз месото и месните продукти са поскъпнали с 0,1%. Отчетено е поскъпване с 0,1% на захарта, меда, шоколада и сладкарските изделия.

От началото на тази година в ЕС най-забележимо са се повишили потребителските цени на зеленчуците, плодовете, маслото, рибата и морските продукти.

Най-значително зеленчуците са поскъпнали в Унгария (15,1%), България (14,5%),  Словакия,  Естония, Румъния, Хърватия,  Латвия (10,6-11,9%). При плодовете най-голямо е поскъпването в Словакия (14,1%), Полша (11,3%), Гърция, Белгия, Хърватия и Румъния (8,0-8,8%).

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE