Хиляда лева е глобата за палене на огън в гората

По повод горещините и сухото време от Министерство на земеделието, храните и горите предупреждават фермери и планинари да вземат всички предпазни мерки срещу палежи в горите. Изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на пожари в полските и горски територии, припомнят от ведомството.

Всяко невнимателно действие като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и напитки след излет навън, които действат като лупа, както и прехвърчане на искри от двигателя при навлизане на прибираща реколтата техника или автомобили на излет, може да предизвиква запалване, което да прерасне в пожар!

И през тази година въпреки усилията за превенция от страна на държавните институции  са регистрирани висок брой пожари, като само за три дни са възникнали 26 нови инциденти и от 251 пожарите са достигнали 277. Засегнатата площ вече превиши 17 900 дка, докато в края на миналата седмица бяха засегнати 14 000 дка.

Площите с изцяло обгорели дървета тази година надхвърлят 1 700 дка. Преките щети възлизат на близо 400 хил. лева, изчисляват от Изпълнителната агенция по горите.

С голям интензитет са пожарите в близост до Благоевград, София, Берковица, Бургас. Само последният голям пожар, който бушува до бургаското село Изворище, обхвана близо 3 хил. дка, като на 500 от тях са върхов палеж.

Основна причина за всички възникнали досега пожари остава човешката небрежност. Едва два от всички над 260 пожари са възникнали вследствие мълнии. Именно затова ръководство на министерството и на горската система разпореди стриктно спазване на разпоредбите на Закона за горите в частта за отговорността при нарушения, с които се създават условия за възникване на пожари в горски територии.

Налагат се глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. За физическите лица глобата е от до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер.

При неспазване на разпоредбите за защита на горските територии от пожари освен наказанията по чл. 270 от Закона за горите, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии.

Паленето на открит огън е възможно единствено на специално обозначените за това места. Обикновено в близост има поток или река. Като дори и на регламентираните за целта места гражданите не трябва да си тръгват, след като са запалили огън, докато не се уверят, че той е напълно изгасен.

И стопаните е нужно да внимават със селскостопанската техника в активния летен период. Паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделските земи и по слоговете и крайпътните ивици и други площи със суха растителност е забранено.

При съмнение за възникване на пожар, веднага трябва да се подаде сигнал на денонощния телефон 112. От началото на годината са приети близо 1200 обаждания.

Източник: SINOR.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE