Фермери настояват за по-строги правила при използването на дронове

Британски земеделски асоциации настояват за по-строги правила при използването на дронове. Това съобщи онлайн изданието Farmers Weekly.
„Ползването на дронове в селското стопанство има много позитиви и те трябва да бъдат защитени. В момента фермерите и животните им са особено уязвими към безотговорното използване на дронове от членовете на обществото“, коментират членове на Националния фермерски съюз (NFU).
“Случаите на използване на дронове във фермата започват да стават все повече. Това е нормално и е така, тъй като летящите машини биха могли да се използват за следене на културите, което би било от ползва при конкуренцията на пазара”. Това каза Гай Смит, вицепрезидент на NFU.
По думите му обаче случаите на безотговорно използване на дронове непрекъснато се увеличават.
„NFU призовава правителството да се справи с този проблем и се надяваме, че всяко законодателство ще въведе мерки за защита на земеделските производители и собственици на земя“, допълни Смит.
Асоциацията на собствениците на земя, имоти и бизнес в селските райони в Англия и Уелс (CLA) също призовава за по-строги правила, които да отговорят на нуждата от закрила над личния живот по време на полет на дронове над жилищни имоти и частни земи.
„Ръстът на безпилотните летателни апарати оборудвани с камери, с висока резолюция, предвидени за свободното време, а не с индустриална цел, представлява значителен риск за неприкосновеността на личния живот и изисква действия. Ние имаме нужда от уверение, че дроновете, летящи над частна собственост или земя, правят това законно, професионално и безопасно“, обясни Рос Мъри, президент на CLA.
Наложителни мерки според NFU и CLA:
– Задължителна регистрация на нови безпилотни самолети и провеждане на теоретичен изпит за потребителите им;
– По-строги санкции за незаконно летене в близост до забранени зони – летища и затвори;
– Правене на дроновете електронно разграничими, така че собствениците им да могат да бъдат разпознавани.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE