Фермери и преработватели с общ призив срещу кадровите смени в земеделието

Представители на 11 земеделски и преработвателни браншови организации изразиха силната си тревога от липсата на приемственост в Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Общата позиция е адресирана с писмо до президента, служебния министър-председател и служебния министър на земеделието, подписано по време на провелата се Пета Национална среща на земеделските производители, съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България.

„Действията на министъра от последните дни и намеренията му да продължи да  освобождава ключови фигури от ръководството на министерството и фонд „Земеделие“ предизвикват силно безпокойство сред нас. Те са източник на ескалиращо напрежение, тъй като се създава реална опасност за нарушаване на ефективния режим на работа на администрацията, особено пред прага на Кампания по директни плащания 2017, в период на изплащане на европейските плащания за предходната стопанска година и при многото проекти в ДФЗ, които очакват своето разглеждане, одобрение и разплащане“, гласи призивът на земеделската общност.

Браншовите организации апелират да бъде запазен административният и експертен капацитет на структурите на МЗХ и ДФЗ, става ясно от позицията.

„С настоящото писмо показваме, че земеделската общност в България е обединена повече от всякога и няма да позволим популизмът от политическата сцена да се пренесе в сектора ни. Апелираме за реална приемственост, за гарантиране на стабилна администрация, за запазване на експертния капацитет на всички структурни нива в МЗХ и ДФЗ и за незабавно прекратяване на всякакви безцелни кадрови смени“, призовават браншовиците.

„Заявяваме своята категорична готовност да отстояваме стабилността и интересите на сектора ни. Национален интерес е да бъде съхранено постигнатото до тук както от нас земеделците и преработвателите, така и от администрацията, и да продължим всички нормалната работа в стабилна и прогнозируема среда“, пише още в писмото на браншовите организации.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE