Фермерите ще имат само 20 работни дни да очертават за новата кампания

Днес или най-късно на 13 април министерството на земеделието ще подпише договора с фирма „Технологика“, която спечели обществената поръчка за софтуера, необходим за качване на правните основания в идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК). Това означава, че до 15 май фермерите ще разполагат едва с 20 работни дни, за да заявят окончателно земите си по новата кампания за директни плащания 2017-а.

Само да припомним, че за десетте години от влизането на България в Европейския съюз досега не е имало случай, в който кампанията от два месеца и половина да се съкрати на 20 дни и то по вина на българската администрация.

„Ще искаме гаранции от министерството на земеделието, че заявленията на всички земеделци и животновъди ще бъдат обработени, независимо какво ще коства това на администрацията“, коментира пред Синор.БГ Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той припомни, че поради активната работа около пролетната сеитба редица стопани не са отворили заявленията си, тъй като това означава неколкократно разкарване до службите, което е безсмислено при сегашния вид на системата.

Годишно по схемите за директни плащания кандидатстват над 90 хиляди земеделски производители.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE