Фермерите може да си отдъхнат – Еврокомисията ще удължи до 15 юни кампанията за директни плащания 2017

След като до 13 часа на 3 май нито една от държавите членки на Европейския съюз не е изпратила отрицателно становище за предложения нов регламент за удължаване на сроковете за кампанията по директни плащания 2017 г., приемът на заявления без санкции ще се удължи от 15 май на 15 юни. Това съобщиха от министерството на земеделието по повод проекторегламента, който Европейската комисия (ЕК) представи на държавите от ЕС.

Проектът беше подложен на писмено гласуване от държавите членки на Европейския съюз и след приемането му предстои неговото публикуване в Официалния вестник на ЕС.

Удължаването на срока засяга всички схеми и мерки за директни плащания, преходна национална помощ и мерките по Програмата за развитие на селските райони, за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане и засяга само кампания 2017.

Всяка държава може да вземе самостоятелно национално решение дали да удължи срока и с колко дни. Максимално най-дългото удължаване може да бъде до 15 юни 2017 г. При удължаване на стандартния срок, автоматично се продължава подаването на заявления със санкция с 25 календарни дни след фиксираната дата на удължаването.

Това означава, че приемът със санкции ще изтече на 19 юли.

Подобна възможност имаше също през 2015 г. и 2016 г. И през тези две години България използва възможността да удължи периода на подаване на заявления без санкция до края на май. След това тече 25-дневният срок със санкция за закъсняло подаване.

„Тази новина още веднъж доказа твърдението, че господ е българин, за което сме изключително благодарни“, коментира пред журналисти Милен Стоянов от управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти“ по повод новината от Брюксел. Фермерите бяха категорични, че при сегашното състояние на слоя с правни основания нито един от тях нямаше да може да очертае земите си поради огромното забавяне със софтуера за правните основания.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE