Фалшивите ферми за зайци отварят врати за реалните млади стопани

Проектите с фалшиви пъдпъдъци и зайци, които съставляват около 7% от исканията за финансиране по подмярка 6,1 от селската програма, отпадат и това ще отвори врати за реалните млади фермери, които кандидатстват за стартова помощ на бизнеса си. Това беше обявено в края на седмицата от ръководството на фонд „Земеделие”, което представи етапите и сроковете за одобрение на проектите по подмярка 6,1 от селската програма 2014-2020 г.

Към момента във фонда са подписани 842 договора по тази мярка, а други 219 проекта ще бъдат парафирани до дни, съобщи изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Така в рамките на одобрения бюджет попадат 1061 договора, готови за приключване.

На този етап 780 млади земеделски стопани са получили първото плащане по договорите, като само в рамките на тази седмица са платени субсидиите на 220 млади фермери.

В началото на следващата седмица ще е готов анализът за това колко заявления допълнително ще бъдат договорирани на базата на отказаните и оттеглени проекти, като техният брой ще бъде не по-малко от 180. Тогава ще стане ясно и колко точки са потребни, за да бъде одобрен проектът ви. На този етап Порожанов не се нае с прогнози.

Спрените проекти са 40, а други 162 фермери са се отказали, обясни още Порожанов. При проверките на фонда най-големи нарушения са разкрити в Благоевградско, където веднага след първите инспекции е започнало масово пренасяне на клетки с животгни от една ферма към друга.

Доказаните нарушители ще бъдат санкционирани. Тези, които навреме са оттеглили проектите си, явно ще се спасят от наказания.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE