ФАО предлага инструмент в помощ на фермерите

Новият инструмент на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) предлага ценна информация и начин за повишаване на производителността в страните с ограничени водни ресурси и речни басейни, съобщава kazakh-zerno.kz.

Смарт контролерите предвиждат, съобразяват се и докладват

С негова помощ може да се определи доколко ефективно се използва водата в селското стопанство.

Базата данни с отворен достъп WaPOR, която използва спътникова информация, бе пусната преди броени дни с цел да бъде от полза на фермерите, за да повишат реколтата си и да оптимизират поливните системи.

Базата WaPOR бе представена по време на заседание на експерти на високо ниво, озаглавено „Начини за решаване на проблема с дефицита на водата в селското стопанство: глобална рамкова програма в условията на променящия се климат“.

Новият инструмент позволява да се провежда микроскопичен анализ на водата, използвана в селскостопанските системи, генерирайки емпирични данни за това, как тя може да се използва максимално рационално.

Потреблението на вода в цял свят, голяма част от която се използва в селското стопанство, надминаваше темповете на увеличаване на населението през по-голямата част от миналия век. Като резултат някои региони са на прага на изтощението.

Използването на вода продължава да нараства на фона на промените в климата и свързаните с тях зачестили случаи на суша и екстремни климатични условия. Последните водят до понижаване на достъпността на водата за селскостопански цели, казва Мария Хелена Семедо, заместник-генерален директор на ФАО по въпросите за промените в климата и природните ресурси.

По думите й всяка капка е от значение. Така Семедо подчертава важността на удовлетворяването на потребността от хранителни продукти посредством повишаване на ефективността.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE