Учени изчислиха кои храни и култури черпят най-много ресурси за производството им

Да се произведе говеждо месо, скариди и орехи се изискват най-големи природни ресурси. Това сочи публикация на учени в специализираното издание New Scientist. За производството на килограм говеждо например са нужни 15 хил. литра вода – 3 пъти повече, отколкото за производството на килограм пилешко, и 18 пъти повече, отколкото при отглеждането на пшеница. Има се предвид водата, която животните пият по време на отглеждането им.

За получаването на килограм скариди пък са необходими 25 килограма храна, която се осигурява за отглеждането им, докато при орехите около 10% от водните ресурси на щата Калифорния се изразходват за тяхното производство – средно по 4,5 литра вода на орех.

На следващите места се подреждат съответно пържените картофи, кафето, бананите и шоколадът. Производството на пържени картофи е сред основните източници на отпадъци, за получаване на чашка кафе са нужни 550 чаши вода, производството на банани изисква много торове, а за получаването на 100 грама шоколад отиват 2 хил. литра вода.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE