Тютюнопроизводители искат изплащане на преходната национална помощ през март

Производителите от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) сигнализираха за извънредно забавяне на изплащането на изкупната тютюнева суровина от реколта 2016 г. Те подчертаха, че очакванията на бранша са Предходната национална помощ за тютюн, Кампания 2016 да бъде изплатена през месец март 2017 г. Това стана ясно от писмо на НАТ-2010 до министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.
„Всеки ден в браншовата организация, както и към отрасловите и общински координатори постъпват десетки сигнали за извънредно забавяне на изплащането с повече от два месеца на изкупната тютюнева суровина от реколта 2016 г. от няколко търговски дружества, работещи с разрешение за изкупуване на суров тютюн, издадено от Министерство на земеделието и храните (МЗХ)“, пише в писмото.
Една от причините за сигналът е, че некоректното поведение от страна на търговците поставя в безизходица тютюнопроизводителите.
„Налични са и количества неизкупена продукция, за голяма част от която земеделските стопани имат предварително сключени договори, а реализацията й се бави по необясними причини“, съобщава НАТ-2010.
Желанията на браншовата асоциация са свикване на консултативен съвет по тютюна на 16 януари 2017 г. и изплащане на Преходната национална помощ за тютюн, Кампания 2016, да се изплати през месец март 2017 г.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE