Тон и половина храни са унищожени при проверките около празниците

Българската агенция по безопасност на храните е унищожила 1 535 килограма негодни храни при проверките за Коледните и Новогодишни празници, съобщиха от ведомството. Инспекторите са извършили общо 2 254 извънредни проверки, като от тях 430 са в предприятия, 1 664 – в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене и 184 в складове за търговия на едро.

Най-често констатираните нарушения са несъответствия по сградов фонд и оборудване, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба на храни – предимно от животински произход, неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.

Инспектори към обстната дирекция в Бургас са бракували и насочи за унищожаване 1 325 килограма сухо мляко с изтекъл срок на годност.

При засилените проверки в Пазарджик са конфискувани близо 100 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност.

В Област Пловдив, София област и Стара Загора са спрели от реализация съответно 16,5 килограма суровини от животински произход без съпроводителни документи, над 15 килограма месни продукти с изтекъл срок на годност и 13,6 килограма месни продукти без документи за произход.

В резултат на установените несъответствия са съставени 31 Акта и са направени  103 Предписания.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE