Тонове мъртва риба създава опасност от биологично замърсяване

Тонове мъртва риба създава опасност от биологично замърсяване, защото не може да бъде извадена от язовир „Въча“. Това сигнализира Недялко Колаксъзов, собственик на рибовъдното стопанство, унищожено заради липсата на вода пред БНТ.
Работата на водноелектрическа централа от системата на Националната електрическа компания е довела до спадане на нивото под минималния за сезона обем и това е причинило измирането на стотици хиляди риби. Рибовъдното стопанство на земеделецът потъва в язовир „Въча” с темпото, с което се източва водоемът. Проблемите започнали още през  лятото на миналата година. След последното спадане на нивото преди няколко дни  съоръженията ударили дъното.
„Ние не знаем всичко това, което е изпокъсано, измачкано, може рибата да е измряла вътре и сега като започне да се маха всичко това, да изплува и да тръгне по водоема“, коментира собственикът.
Преди инцидента в мрежите имало около 90 тона пъстърва. На дълбочина от метър и половина рибата нямала никакъв шанс да оцелее. Инфраструктурата, създадена по европейски проект за един милион евро – също, обясни той.
Недялко Колаксъзов опитал да избегне последиците като подал сигнал на Зеления телефон на Министерството на околната среда и водите. От отдела за контрол на язовирите му обяснили, че водата са използва за производство на електроенергия и са източени с пет милиона кубически метра повече от разрешеното.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE