Танева: Няма риск от спиране на програми

Ако някой чувства в себе си експертна немощ за управление и се калкулира политическия риск от спиране на програми, категорично генезиса на този риск не е в двете години на управление на правителството на Бойко Борисов и мандата на ГЕРБ. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева по повод твърдения на БСП от по-рано днес, че след две години управление на ГЕРБ България е в задънена улица по отношение на усвояването на средствата от европейските фондове, предаде Фокус.
 „За Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) сухите цифри са 38% вече са предоставени на бизнеса, земеделските производители и на общините, тъй като бе отворена последно и мярка 7.2“, обясни Десислава Танева. По думите й темпът на прилагане, контрактуване, плащане, спрямо първия програмен период, е 15 пъти по-висок.
 „Когато влязохме в мандат, програмата беше върната с 426 забележки. Бяхме предпоследни по брой бележки в ЕК“, коментира министърът в оставка. „В много кратки срокове променихме програмата и тя бе одобрена“, посочи Десислава Танева и уточни, че през 2016 г.  по програмата са разплатени малко над 200 млн. лева.
„С темпа, по който са контрактувани договорите, сумата за тях, разплатените средства, сме дори напред в графика по отношение на разплащане“, каза още тя.
Бюджетът на Програмата за морско дело и рибарство за новия програмен период е 113 млн. евро или 222 млн. лева, много хубаво щеше да бъде да са верни цифрите в евро, които са били съобщени няколко часа по-рано, допълни Танева.
„Периодът, който е първата ни година на отчет, е 2018 г., когато трябва да имаме усвоени 33 млн. лева“, заяви Десислава Танева.
„Към момента подадените проекти от рибарски браншове, отворени са общо 5 мерки. Петата мярка ще се затвори на 22 януари и данните, които обявяваме са без тях, са за 24 млн. лева подкрепа“, обясни министърът.
 „Предстои отварянето на още 2 мерки. Срокът на изпълнение на договорите е 18 месеца, тоест напълно сме в график по правилото N+3 да отчетем изпълнение в края на 2018 година, такова, каквото трябва“, каза още Десислава Танева.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE