Танева: Намаляваме подкрепата за малките овцевъдни ферми до 49 животни, защото са неефективни

Бюджетът за обвързаната подкрепа в България е максималният възможен в ЕС

Министерството на земеделието ще намали подпомагането на овцевъдите с малки стада до 49 животни, защото по тази схема се е получило изкривявяане и на практика се насърчават неефективни стопанства. Това съобщи в Смолян министърът на земеделието Десислава Танева, представяйки резултатите от кампанията по директните плащания. „Най-голям ръст на заявени субсидии се е получило при схемата за подпомагане на овце във ферми с до 49 броя овце, затова и тази схема няма да бъде оставена в този вид. Тя е нотифицирана неправилно, тъй като фермерите не трябва да се мотивират да правят малки овцевъдни ферми, които по нито един анализ няма как да са ефективни”, поясни земеделският министър.

В момента екипи на атроминистерството и Селскостопанска академия изготвят анализ по прилагането на схемите за обвързана подкрепа през последните две години. Въз основа на анализа България ще предложи промени в тези нотификации, които да бъдат изпратени в Брюксел.

Самият дебат с браншовите организации е насрочен за края на другата седмица, посочи още Танева. Тя подчерта, че промените ще имат за цел да мотивират сектора да се развива при такава структура на животновъдството, която би понесла очакваните промени в общността.

Отчетено е увеличение на заявените площи и животни в абсолютно всички мерки по директните плащания за 2016 г. с изключение на мерките  за млечните крави.

„ Увеличението на площите за подпомагане е средно по 1 %  за схемите за единно плащане на площ (СЕПП). След приключване на кампанията за директни плащания прави впечатление, че фермерите са се ориентирали да преструктурират стопанствата си в схемата, която получи най-висока ставка миналата година”, допълни Десислава Танева. Тя добави, че ставките не са определени, а се получават на база на общия нотифициран бюджет по съответната схема от Европейската комисия, разделен на съответните допустими площи и/или животни.

Танева припомни, че бюджетът за обвързаната подкрепа в България е максимално възможният в Европейския съюз.

Танева представи и промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти пред бранша, на срещата в Смолян. Страната ни има определен бюджет по схемите за подпомагане. „Ние трябва да направим така, че тези средства да се разпределят  към ферми, които имат потенциала да се развиват и да посрещнат идващите промени в политиката на подпомагане в Обединена Европа”, заключи министър Танева.

Източник: SINOR.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE