Статистиката за зеленчуците се изкривява заради фалшивото фактуриране при обвързаната подкрепа

Ако се чудите защо от миналата година статистиката показва ръст в производството на зеленчуци, без на пазара да се усеща пренасищане с български домати, краставици или пипер, обяснението е прозаично. За да получат субсидии по линия на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци, стопаните трябва да докажат реализация на пазара. Немалка част от тях са коректни и наистина получават субсидиите си за реално продадени количества, но има и хитреци, които правят „копи пейст“ на старата схема с фалшивите фактури, прилагана по зеленчуковите борси. Така пред статистиката се оказва, че сме произвели с 20 на сто повече стока, докато складовете са празни, а субсидиите – изплатени.

Тъкмо затова вместо български плодове българинът продължава да си „хапва основно статистика“, а нелегално внесената стока от съседните държави да се предлага по пазарите като българска.

„Няма как проблемите в бранша да се решат, след като 80% от плодовете и зеленчуците, продавани на пазара, остават в сивия сектор (заставам зад този процент) въпреки декларациите за контрол от страна на институциите“, коментира за Синор.БГ председателят на Съюза на градинарите в България Слави Трифонов.

Според него основният проблем за изкривяването на пазара е, че България умишлено не е синхронизирала напълно европейското законодателство в областта на пресните плодове и зеленчуци и затова вносът на домати ще продължава да превишава износа, което e изключително неприемливо за държава, която преди век е била смятана за „градината на Европа“.

За пореден път Трифонов дава пример с издаването на разрешения за продажба на прясна земеделска продукция в Гърция, където нито един прекупвач или чужд производител не би могъл да припари до техните пазари, без да бъде санкциониран.

При добро желание всеки роден политик би могъл да се поинтересува от опита на южните съседи, защото всичко опира до контрола и до доброто желание той да стане ефективен.

Представителите на браншовите съюзи са готови за сетен път да представят помощта си на администрацията за премахване на нелегалните канали. Всички те скрито се надяват да не попаднат в поредната серия от безкрайния диалог администрация-бизнес на темата сив сектор, при който преговорите блокират на етапа „ще ги преборим“, след което всичко заглъхва до поредната медийна кампания.

Източник: SINOR.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE