Стартираха масови проверки заради зачестилите нарушения в горите

На територията на голяма част от страната стартираха мащабни проверки за контрол по опазване на горите и движението на дървесината, съобщиха от министерството на земеделието, храните и горите.

Проверките се извършват от 3 дни и са по две направления – както комплексни, така и чрез поставянето на временни контролни горски пунктове пред големите ползватели на дървесина. Именно на входа на голямо преработвателно предприятие са задържани 2 камиона с технологична дървесина без задължителните проследяващи GPS-и. Заради неподчинение на разпоредбите на горските служители от страна на единия шофьор се е наложила намесата и на полиция. Инцидентът е станал през нощта на 30-и срещу 31-и май. При проверката се е оказало, че самата дървесина е с документация и законен произход. Камионите обаче са извършили над 100 курса без задължителните GPS-и, за което са съставени актове и констативни протоколи.

При комплексните проверки са инспектирани 45 обекта за добив на дървесина (сечища), 74 обекта за преработка на дървесина и 10 превозни средства. Съставени са 10 акта и са дадени разпореждания за още 11 акта за установяване на административни нарушения. За отстраняване на пропуски са издадени и 30 констативни протокола с конкретни предписания.

Най-честите констатирани нарушения при проверките освен превоз без задължителните GPS-и и проследяващи устройства на камионите са неработещи или ненасочени в правилна посока камери за видеонаблюдение, както и че не са вкарани билетите за постъпилата дървесина. В проверките участват над 120 служители от държавните горски стопанства, регионалните дирекции по горите и Изпълнителната агенция по горите. На 10-те временни контролни горски пунктове са съставени 6 акта и 13 констативни протокола при проверката на 278 превозни средства. Най-много нарушения са констатирани в Пловдивско.

Проверки са извършени и по Закона за лова и опазването на дивеча. При тях на територията на Ропотамо е установено, че в автомобил „Мерцедес“ има бракониерско месо от сърна. Автомобилът и месото са задържани.

За засилване на контрола и опазването на горските територии от нарушения е изготвена и програма за проверки през целия месец юни. Те ще проведат в цялата страна. Ще се проверяват сечищата на място и дали е извършено маркирането на дървесината. Ще се проследи и състоянието на насажденията и дали има процеси на съхнене.

Източник: sinor.bg

 

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE