Спад в продажбите на пестициди

Продажбата на пестициди в България е със значителен спад. Това показва анализ на Евростат, цитирани от БТА. Според данните, събрани от 2011г. до 2014 г. страната ни е сред държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) със сериозно намаляване на консумацията на препаратите.

Цветан Димитров: Растителната защита е един от стълбовете на ОСП

През 2014 г. у нас са продадени едва 1002 тона пестициди, което е значително намаление в сравнение с 2013 г., когато са реализирани продажбите на 1196 тона и с 2012 г., когато са продадени 1331 тона. За три години продажбите на пестициди у нас са намалели с близо 330 тона, отчита европейската статистика.

У нас действа Национален план за устойчива употреба на пестициди, според който, от една страна се цели намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху човешкото здраве, а от друга – се цели интегрирано управление на вредителите и растителната защита.
Според документа в България има около 500 продукта за растителна защита и 200 активни вещества – разрешени за употреба и продажба, посочва БТА.
3 900 инспекции у нас
През отчитания от Евростат период у нас са проведени над 3 900 инспекции за контрол върху употребата на пестициди.
Констатирани близо 300 различни несъответствия в употребата на продуктите за растителна защита. Най-честите нарушения, които са над 130, са били „липсата на задължителни записи за употребата на пестициди“.
Основен координатор в употребата на пестициди у нас е Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която определя изискванията по отношение на продуктите за растителна защита и осъществява официален контрол за защита здравето на хората и околната среда.
Открит е и безплатен телефон за сигнали за съобщаване за фалшиви и нелегални продукти за растителна защита – 0800 18 112.
39 000 тона са продадени в ЕС
Освен България, сред страните, в които се отчита намаляване на продажбите на пестициди, са още Дания, Ирландия, Гърция, Италия, Литва, Малта, Холандия, Австрия, Португалия, Румъния, Словения, Швеция и Великобритания.
На другия полюс са страни, където производството и продажбата на пестициди се е увеличило значително. Това са Белгия, Чехия, Германия, Естония, Испания, Франция, Латвия, Унгария, Полша, Словакия, Финландия, както и в Норвегия и Швейцария.
Общо в ЕС през 2014 г. са били продадени над 390 000 тона пестициди, отчита Евростат. Като цяло най-значителни в ЕС са били продажбите на пестициди в Испания – над 78 000 тона, Франция – над 75 000 тона, Италия – над 64 000 тона, Германия – над 46 000 тона и Великобритания – над 22 000 тона.
Най-ниски са били продажбите на пестициди в Малта – около 100 тона, Естония – около 600 тона и в Кипър – около 1000 тона.
Според анализа на Евростат използването на пестициди играе важна роля в селскостопанското производство, с което се гарантират по-малко щети от плевели и вредители на реколтата, но крие същевременно много рискове за човешкото здраве и околната среда, в зависимост от характеристиките на техните активни вещества в пестицидите.
В резултат на тяхната потенциална токсичност, често дори и при много ниски нива за прилагане на пестициди, сега те се контролират строго от законодателството на ЕС от 1991 г. насам.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE