Следете елхата, която купувате, да има бяла или жълта пластина

През тази година държавните горски предприятия и техните териториални поделения – горски и ловни стопанства, ще пуснат 50 000 дръвчета за Коледа. Близо 37 000 от тях ще бъдат отсечени, а други 12 300 са живи с възможност за засаждане при подходящи условия напролет.

Традиционно в горските територии – държавна собственост, коледните елхи се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници, при извършване на отгледни сечи, както и от върховете и клоните на отсечените дървета при други видове сечи.

Коледни елхи се предлагат на пазара и от частни и общински предприятия.

При покупките следете елхите да имат превозен билет, а към стволовете да бъдат закрепени неподвижно контролни пластини, чиито номера са вписани в билета. Всяка законно придобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия трябва да има контролна пластина с индивидуален номер.

Пластините са с правоъгълна или овална форма и с лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Захващането се извършва под второто разклонение на клоните от върха на елхата. Изработени са от пластмаса с бял или жълт цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Този индивидуален номер е част от превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата.

Гражданите трябва да следят само за наличието на пластини, а при желание могат да поискат от търговците да им покажат и съответния превозен билет.

За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е задължително поставянето на пластините.

При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на предлаганите на пазара коледни дръвчета, предвиждат се засилени проверки.

Търговците на коледна зеленина, каквато представляват клонките от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета, също трябва да притежават превозен билет, в който да са описани подробно вида и количеството.

При констатиране на нарушения на горското законодателство, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE