Скоро започва есенния прием за борба с вредителите по трайните насаждения

ДФ Земеделие започва прием  от 4 ноември за есенния етап от Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния периоД.
На свое заседание УС на ДФЗ утвърди допълнителен финансов ресурс от 1 млн. лева по схемата.
Отпуснатите средства са за за закупуване на препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента. Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските стопани, отглеждащи семкови и костилкови овощни видове, ягоди и малини.
По схемата, стопаните ще се подпомагат при своите разходи до 100 лева на ха (с ДДС).
Основната цел на държавната помощ е да се ограничат максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните овощни насаждения, както и по насажденията с ягоди и малини. Финансиране в есенния етап ще се предоставя на малки и средни предприятия – регистрирани земеделски стопани на овощните култури, ягоди и малини.
Приемът продължава до 18 ноември в областните дирекции на ДФЗ. А срокът за отчитане на извършените дейности, във връзка с есенните пръскания, е 30 ноември, а за сключване на договори и изплащане на средствата по държавната помощ – 19 декември 2016 година.
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE