Световният пазар на генетично променени семена е нараснал с над 3 процента през 2016 година

Стойността на генетично променените семена на световния пазар е нараснала с 3,1% през 2016 г., достигайки 20,396 млрд. долара, сочат предварителни данни на компанията за пазарни анализи и консултантски услуги Phillips McDougal, цитирани от електронното издание Agrow. Световният пазар на семена обаче се е свил, макар и не в същата степен, както през 2015 г., когато бе отчетен спад от 8,2%. Тогава фермерите засадиха повече царевица и по-малко соя, което доведе до свиване на пазара в стойностно изражение.

Увеличаването на площите, засети със соя през миналата година, възстанови част от загубената стойност. Въпреки това положителното развитие бе помрачено от ниските цени на семената, тъй като продавачите се видяха принудени да се съобразят с намалелите разходи на фермерите.

През миналата година общите площи за отглеждане на култури за семе са се свили с 0,2%. Площите, засети с генетично променени култури, пък са се разширили с 2,6% до 184,2 млн. хектара. Ръстът е свързан с нарасналото използване на генетично променени семена в Бразилия, където техният дял е достигнал 88,4% от цялото количество при царевицата и 96,5% при соята.

Колебанията в курса на долара са оказали по-слабо влияние в сравнение с 2015 г., когато доларът се обезцени с 20% спрямо еврото.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE