Световната криза в млечния сектор ще продължи

Анализатори на Международната мрежа за сравнителен анализ на фермите прогнозират продължение на световната криза в млечния сектор, тъй като липсва реакция на доставчиците по отношение на ниските цени на млякото, съобщи електронното издание DairyNews. „Производството на мляко нарасна с 1,1 млн. тона при показатели от 4% масленост и 3,3% белтъчини. Въпреки обедняването на фермерите в настоящите икономически условия в Европейския съюз продължават да увеличават производството на мляко след отмяната на квотите през 2015 г., вследствие на което доставките на мляко през първото тримесечие на 2016 г. спрямо първото тримесечие на 2015 г. са нараснали с над 4%”, отбелязват експертите на организацията.

В най-голяма степен нараства производството в Холандия, Германия, Полша, Белгия, Ирландия и Дания. В Централна и Южна Америка, Океания и ЮАР обаче се наблюдава забавяне на ръста или дори спад в производството на мляко. В САЩ след забавянето на темпото на ръст на производството в средата на 2015 г. почти до нулева стойност ръстът на доставките бе възобновен, като през първото тримесечие на 2016 г. е продадено с 1,4% повече мляко в сравнение със същия период на миналата година.

Само през март 2016 г. производството на мляко в Русия, САЩ и Казахстан се е увеличило средно с 0,5%-2,5%, в Канада – с 2,5%-5%, а в държавите-членки на ЕС – с 4%, въпреки че в някои от тях производството е намаляло.

Наскоро от новозеландската компания Fonterra заявиха, че „европейските производители на мляко са достигнали предела на възможностите и не са в състояние да увеличат значително предлагането на продукцията”.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE