Светла Бъчварова: Не очаквам оставката на Порожанов да забави планираните плащанията

С оставката на сегашния изпълнителен директор на фонд „Земеделие” Румен Порожанов служебният министър Христо Бозуков е на път да започне управлението си с фал старт, тъй като брожението сред земеделските производители расте поради бомбастичните кадрови рокади, предизвикани неизвестно по какви причини. Фермерите очакваха втората част от субсидиите по директните плащания, но след оставката на шефа на фонда този процес със сигурност ще се забави.

При срещата на овцевъди от развойните организации, проведена на 31 януари тази година, експерти от министерството на земеделието увериха фермерите, че директните плащания по схемата за еднно плащане на площ (СЕПП) ще бъдат преведени до края на тази седмица, съобщи за Синор.БГ Бойко Синапов, председател Националната асоциация на животновъдите в България.

С вчерашното решение на Бозуков за оставка на Порожанов обаче земеделските производители бяха силно обезпокоени от назряващия хаос в системата.

В интервю за националното радио днес бившият министър на земеделието и депутат от БСП Светла Бъчварова успокои, че независимо от оставката фондът се управлява от заместник изпълнителни директори, които ще задвижат планираните плащания.

Кадровите промени в изпълнителната власт блокираха работата и на министерството на земеделието, и на фонда още от началото на тази година, припомнят експерти.

За да бъде избран нов шеф на фонда, трябва да бъде съставен и нов управителен съвет с участието на служебния министър и заместик министри от няколко ведомства. Ако заместник министрите на земеделието бъдат обявени днес, вероятно напрежението сред фермерите би намаляло.

Известно е, че през декември 2016 г. фонд „Земеделие“ преведе над 500 милиона лева на 41 840 земеделски производители.

Извън тези плащания останаха над 11 хиляди стопани от Южна България, чиито площи попадаха в актуализираното заснемане през есента на миналата година. Именно те очакваха и своите плащания до края на януари 2017 г.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE