Ръст в производството на череши и маслодайна роза, спад при пипера и картофите

Пазарът на череши в големите градове тази година определено отчита дефицит на прясна продукция, докато в същото време статистиката показва увеличение в производството от 4,2% спрямо 2016 г. Към края на юни т.г. в страната са набрани 27 828 т череши, което отчасти се дължи и на по-високите добиви – от декар са набраниа с 5% повече пресни череши, показва статистиката на министерството на земеделието.

При малините също имаме ръст на годишна база – към края на юни са прибрани с около три пъти повече малини спрямо същия период на 2016-а, което според експерти се дължи на комбинация от повече засадени площи, по-ранно прибиране на реколтата и по-висок среден добив от декар. До този момент са прибрани 1 591 т малини, но като се знае, че беритбата продължава до октомври, окончателните данни за реколтата ще станат ясни едва след няколко месеца.

В края на кампанията по прибиране на маслодайна роза статистиката показва, че и тази година имаме леко увеличение на прибраните количества въпреки студената и дъждовна пролет, която се отрази негативно върху насажденията. Към края на юни розовият цвят, изкупен от розоварните, почти достига 13 хил. т, или с 4,1% повече в сравнение с миналата година.

В същото време при производството на вишни, праскови, лавандула и кайсии има изоставане с между 22,9% и 79% на годишна база.

Оперативните данни към 29 юни 2017 г. показват по-слаба реколта и при ранните картофи. Прибрани са 16,6 хил. тона картофи, което е с близо 2% по-малко от юни 2016 г.

С 18% по-малко е и прибраният пипер. Тази пролет са набрани едва 90 тона. За сметка на това се отчита ръст при доматите. Прибрани са 4,7 хил. тона домати, което е с 26% повече от миналата година и се дължи на по-високите добиви от декар.

Прибирането на реколтата от дини и пъпеши стартира малко по-късно спрямо миналата година, което води до значително изоставане на продукцията към този момент (с над 99%).

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE