Реколтата от череши в Кюстендилско е провалена. Овощари: Пред фалит сме!

90% от черешовата реколта в Кюстендилска област е съсипана напълно. Напълно поразена е реколтата от сливи. Ябълките са поразени, но тъй като те са по-късни плодове чак сега започва да си личи какви реално са резултатите от студа. Това съобщи за Фермер.БГ земеделският производител Ивайло Борисов, който отглежда 70 дка овощни насаждения – 65 дка череши и 5 дка със сливи в региона на Кюстендил.
По повод очакваните слани в региона през изминалата нощ, Ивайло Борисов коментира: „Около нулата са градусите тази сутрин, още никой не е ходил по градините да види за какво иде реч, защото вече не остана какво да се порази. Температури около нулата не притесняват растенията, а по-скоро плодовете. Плодовете обаче вече са убити на 90% сланата от тази нощ нямаше накъде повече да навреди“.
Загубите за стопаните са сериозни. Овощарите реално са изправени пред фалит, алармира Борисов: „В зависимот от местоположението на градините, има такива, които са съсипани на 100%, други са на 80 – 85%. Средно 90% от реколтата с череши е съсипана. Тун не става въпрос за голяма загуба, тук става въпрос дали ще оцелеем и дали хората ще продължат да се грижат за градините си догодина. Три години подред градините в региона генерират само загуби. Аз имам приятели, които преди години се върнаха от чужбина и инвестираха в земеделие, а сега един по един започват да се отказват. Хората са обезсърчени!“, посочи земеделецът.
На въпрос предприемат ли стопаните мерки за предпазване от сланите на плодовете, като опушване със слама и други методи, Ивайло Борисов заяви: „Тази мярка се предприе масово преди седмици, когато беше големият студ в района. Такива методи обаче дават резултати в определени граници. Ефектът от подобни действия работи в случаи като днешния – когато температурата е около 0°C , но при температури от -4 °C до -6,5°C, каквито имахме през април, няма как да ни помогне. Направиха се опити, но те не помогнаха по никакъв начин“.
Ивайло Борисов член на новоучреденото Сдружение на черешопроизводителите Булгарплод, което вече е официално признато и регистрирано. В него към момента членуват 7 земеделски производители – овощари с около 700 дка предимно черешови насаждения, а по инициатива на Сдружението се проведе среща по повод проблемите на овощарите в региона, свързана най-вече със ситуацията, при която тази година измръзна голяма част от реколтата и възможността за компенсации на земеделските стопани.
По време на срещата със земеделски производители, депутати и представители на държавните аграрни институции е присъствал и проф. Димитър Домозетов, директор на Овощарския институт в Кюстендил, който е потвърдил тежкото положение в региона.
Депутатът от Парламентарната комисия по земеделие Петър Петров, който е участвал в срещата, е предложил от страна на овощарите да се сформира група от трима души, които да участват в заседанията на ПК по земеделие в НС.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE