Първи прогнозни данни за баланса на пшеницата в света през 2016/17 г.

На 21 януари Световният съвет по зърното (IGC) оповести първата си прогноза за баланса на пшеницата в света през следващата маркетингова 2016//17 година, която ще стартира на 1 юли. Според водещите агроспециалисти глобалният добив от пшеница през следващия сезон ще спадне за пръв път от четири година насам.

По данни на IGC агрометеорологичните условия в повечето страни производителки са били почти идеални и само в „ограничени райони се очертава малко по-слаби реколти заради редуцирането на посевите и по-ниските средни добиви”.

Експертите от международната организация са на мнение, че „дори при по-слаба реколта предлагането на пшеница няма да е значимо по-малко от рекордните наличности на настоящия сезон”. Украйна е основен виновник за влошената световна перспектива, като очертаващото се намаление на производството в тази страна е вследствие на силното почвено засушаване през есента на 2015 г.

Тук е мястото да отбележим, че според украинските специалисти  щетите от измръзване през следващия сезон също ще са по-големи от обичайните. В началото на 2016 г. UkrAgroConsult сведе прогнозата си за производството на пшеница в Украйна през 2016 г. до 17,8 млн.т (27 млн.т -2015 г.).

Редуцирането на световното производство обаче няма да доведе до забележимо намаление на преходните запаси, тъй като се очаква спад и в  потреблението на пшеница , най-вече за фуражни цели.

Съгласно мониторинга на IGC, средната световна цена на пшеницата през 2015 година се понижи с 24 на сто, но сред участниците в зърнената търговия  в момента преобладава мнението, че рязкото покачване на цените през следващия сезон едва ли е възможно, а по-скоро може да се очаква умерена корекция след драстичния ценови срив.

Източник: http://sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE