Протестиращите очакват Бозуков да отмени забраната за биоземеделие и агроекология

Протестиращите изчакват до петък 31 март служебният министър Христо Бозуков да отмени заповедта си от 28 февруари, с която забрани приема на заявления по две от мерките на селската програма – за биоземеделие и агроекология. В противен случай те ще възстановят блокадите по пътищата, започнали преди изборите, съобщиха за Синор.БГ от организационния комитет.

Изчерпаният бюджет беше заложен от кабинета „Борисов 2”, затова и служебният кабинет спокойно може да върне топката по решението на проблема на новия кабинет „Борисов 3”, който се очаква да бъде сформиран.

Интересното е, че за три месеца Бозуков извади на бял свят доста странности в предишното управление, за които трябва да се дават обяснения. Става въпрос за министерските заплати, които чиновници са си докарвали, сключвайки граждански договори за изпълнение на задачи в агенции и служби към агроминистерството.

На прокурор е дадена и обществената поръчка за изработване на окончателната за старата програма за развитие на селските райони ПРСР 2007-2013 г., която може да коства на България санкции от Европейската комисия. В ход е изборът на одитиращия орган, но не е ясно дали ще се справи до средата на годината, когато Брюксел даде последна отсрочна на страната.

Катастрофален е и гафът с изработката на Кодекса за земята, където се оказа, че вместо една поръчка е имало две за близо 1 милион лева, като първата е била напълно безсмислена – да докаже дали има необходимост за изработката на подобен кодекс, като е струвала цели 460 хил. лева. И двете поръчки са възложени на една и съща фирма, затова и служебният кабинет внесе двете поръчки в прокуратурата.

Като знаем ефективността на българския съд, по всяка вероятност и двете поръчки ще последват съдбата на друго дело, проточило се с години и свързано с източването на 250 хил. т зърно от държавния резерв. Делото приключи преди около 20-на дни, но забележете – без виновни и без осъдени.

Та и затова следващия път чиновникът пак ще организира вместо една две обществени поръчки за кодекс на земята. Пак ще се изсипят едни държавни пари, от чието упражнение няма да има ефект, защото браншът няма да получи онази нормативна уредба, която най-после да реши проблемите с поземлената собственост в страната.

По отношение на изчерпания бюджет за двете мерки 10 и 11 от новата селска програма бившият зам. министър Васил Грудев обясни, че дефицитът на средства за биоземеделие е само 9 млн. вместо обявените от Бозуков 90 млн. лв.

Отговор на всички въпроси ще очакваме в близките месеци от новата власт.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE