Проектът на Закона за ползването на земеделски земи е приет на първо четене

На първо четене е приет законопроекта за собствеността и ползването на земеделските земи. С приемането му ще се осигурят площи за изхранване на животните точно по норматив. Това каза народният представител проф. Иван Станков по време на брифинг в Народното събрание (НС), предаде Фокус.
„До този момент 60% от мерите, ливадите и пасищата се ползваха от хора, които не отглеждат животни. Приемането на проектозакона на първо четене е нещо положително. Благодарение на него реалните животновъди ще могат да осигурят прехраната на животните си“, посочи проф. Станков.
По думите му второ предимство на Закона е, че се извършва окрупняване и се изграждат масиви, защото големият проблем е, че земята, която е дадена за ползване на животновъдите понякога не е в едно и също селище, а е разпокъсана на много места.
„С приемането на този законопроект се решава и друг проблем – за внасяне на елемент на одитната култура на пасищно отглеждане на животните, изграждане на парцели, като при това парцелирано отглеждане на животните, тези парцели, които са употребявани, могат да се възстановяват и по този начин да увеличават своята продуктивност“, обясни проф. Станков.
„Стопаните, които ползват земеделски площи, в пасищното животновъдство ще могат да се включат в директните плащания през следващата година, тъй като срокът ще се удължи с три месеца, с приемането на този законопроект“, каза Иван Станков.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE