Проверете пъпките на лозите за измръзване

Поради много ниските температури през януари задължителна е проверката за измръзване на пъпки, лико и дървесина. Натоварването с плодни очи при резитбата следва да се съобрази със степента на измръзване. Резитбата на дворните асми може да бъде отложена за началото на април, когато при набъбването и прорастването на зимните очи най-лесно ще се установят повредите от ниски температури.

Загребваните лози трябва да се открият при първа възможност и да се довърши резитбата им. По-нататъшното престояване на пръчките под почвената покривка крие опасност от загниване. Не пропускайте след отгребването да проверите пъпките за евентуални повреди от измръзване и загниване.

Запазените след резитбата плодни пръчки трябва да бъдат привързани веднага към теловете на носещите конструкции. По-нататък ще има опасност от оронване на пъпките поради набъбването им. Още по-големи ще са загубите, ако се допусне и развитието им. Младите филизчета лесно се отчесват.

Отпадналите от резитбата пръчки трябва веднага да се изнасят от лозето, за да не пречат на изпълнението на следващите грижи.

Почвата в лозето е доста отъпкана и трябва да се обработва веднага след резитбата и изнасянето на пръчките. Освен това с тази обработка се унищожават много от никнещите в края на зимата плевели. С тази обработка се внасят и азотните торове, ако е предвидено пролетно подхранване.

Риголваните площи за нови лозя се дискуват и брануват при първа възможност и веднага се маркира мястото за засаждане на всяка лоза.

Започва пролетното засаждане на лози. За тази цел следва да се използват само облагородени и вкоренени лозички. Сред любителите се наблюдава увлечение за засаждане на резници от желан сорт. Това крие опасност от поява и развитие на филоксерата. Необлагородени, но желателно предварително вкоренени лозички, може да си позволят любителите само ако засаждат на подчертано песъчливи почви.

Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно, да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за съхранение на сухо и проветриво място. Оставени без тази грижа, те плесенясват толкова много, че трудно могат да бъдат почистени и дори след упорита обработка да причинят вкисването на виното от новата реколта.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE