Преразпределителното плащане се пуска до края на седмицата, агроекологията – чак за Великден

Животновъдите няма да могат да получат парите си тази седмица, защото по новия индикативен график те ще се преведат от 13 март, точно преди Великден. Добрата новина е, че все пак до края на тази седмица ще се пуснат 109 млн. лв. по схемата за преразпределително плащане. Субсидиите ще бъдат разпределени между 62 000 бенефициенти. Това е заявил изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков на заседание на работна група, в която са участвали и представители на браншови организации на животновъди и биологични производители.

До 13 април ще бъдат изплатени субсидиите на животновъдите по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 – за местни породи, пасторализъм и малка част от пчеларство. На срещата стопаните са разбрали, че държавата не може да отстъпи от наскоро обявения индикативен график, според който субсидиите по двете мерки ще бъдат преведени между 10 и 20 април.

На срещата било обявено, че на 6 февруари служебният министър Христо Бозуков е поискал доклад от бившия изпълнителен директор на ДФЗ Румен Порожанов за индикативния график на директните плащания.

Докладът бил представен на 10 март и според него плащанията по трите мерки е трябвало да стартира поетапно от началото на април.

Но с изричната уговорка, че срокът не може да бъде гарантиран, защото е имало отворена кореспонденция със земеделското министерство. След направената бърза организация е определен новият график на плащанията.

Според Живко Живков до 20 – 21 април тютюнопроизводителите ще получат 90 млн. лева.

През следващата седмица от 27 март ще бъдат изплатени 80 млн. лв. като обвързана подкрепа на плодове, зеленчуци и оранжерийна продукция.

По време на работната група бяха обсъждани възможности за допускане на нови кандидати за подпомагане по мярка 10 „Агроекология и климат“ на ПРСР. И по-точно за животновъди, които отглеждат редки местни породи и за поддържане на постоянно затревени площи в земи с висока природна стойност (ВПС), които имат изтичащ ангажимент по мярка 214 от ПРСР 2007-2013.

За традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм) ще бъдат допускани всички желаещи. Това може да стане в рамките на остатъчния наличен бюджет в мярка 10 от около 14 млн. евро.

Министерството е отворено за предложенията и идеите на неправителствените организации, защото в диалог може да се постигне работещо решение, заяви заместник министърът на земеделието Георги Желязков.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE