През 2017 г. и България ще има удръжки от директните плащания за кризисния резерв на ЕС

Европейската комисия е приела предложение за прилагането на механизма за финансова дисциплина в бюджета по Общата селскостопанска политика за финансовата 2017 г., според което директните плащания за фермерите от Европейския съюз на стойност над 2 хил. евро ще бъдат редуцирани с 1,366744%, а средствата от тези удръжки ще бъдат използвани за формирането на кризисен резерв от 450,5 млн. евро. От тази схема се изключват директните плащания за фермерите от Хърватска, тъй като те все още са в етап на приобщаване към общността.

За първи път през 2017 г. обаче България и Румъния също се включват на равни начала с останалите във формирането на кризисния резерв, посочват от ЕК. Делът на отбивките от директните плащания за фермерите от останалите държави-членки всъщност е по-малък от заложените в бюджета 1,393041% за тази година, с които ще бъде формиран резерв от 441,6 млн. евро.

Кризисният резерв в ЕС бе създаден с последната реформа на Общата селскостопанска политика с цел да осигури възможност за ЕК да предприема спешни мерки за реакция на мащабни сътресения на пазара от типа на приложените при кризата с ешерихия коли през периода май-юли 2011 г. , съобщи електронното издание AgriLand. Според правилата за бюджета на ЕС комисията е длъжна да представи за обсъждане предложението за финансовата дисциплина преди края на март. Сега Съветът на ЕС и Европейският парламент ще трябва до 30 юни 2016 г. да одобрят или предложат друг процент за редуциране на директните плащания за формирането на резерва. Ако до 30 юни не бъде постигнато споразумение между трите институции, ЕК разполага с правомощията да посочи окончателния процент. Залегналите норми в Общата селскостопанска политика изискват средствата, събрани като кризисен резерв и останали неизползвани в бюджета на Европейския гаранционен фонд за селското стопанство в края на бюджетната година, да бъдат преведени на фермерите, от които са удържани.

Наскоро европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън повдигна въпроса за евентуалното използване на кризисния резерв за преодоляване на затрудненията на пазарите на млечни продукти и свинско месо. Тогава той уточни, че през миналата година ЕК е разполагала със средствата от глобите за свръхпроизводство на мляко, за да финансира инициативите в млечния сектор, но припомни, че този източник на финансиране липсва през тази година. По думите му това поставя ребром въпроса за възможността за активиране на кризисния резерв. Той обаче подчерта, че предпочита да не се стига до този вариант, тъй като средствата във фонда са на практика пари, удържани от самите фермери.

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE