През септември се разпределят допълнителните субсидии за сектор Мляко от ЕС

Млечният сектор у нас ще получи близо 6 млн. евро допълнителна субсидия от ЕС. Това са около 2-3 ст. на литър мляко, което е крайно недостатъчно, но все пак е някаква помощ. Въпросът е как ще бъдат разпределени тези пари и дали ще бъдат използвани по предназначението си, обясни Симеон Присадашки

Млечният сектор у нас ще получи близо 6 млн. евро допълнителна субсидия от ЕС. Това са около 2-3 ст. на литър мляко, което е крайно недостатъчно, но все пак е някаква помощ. Въпросът е как ще бъдат разпределени тези пари и дали ще бъдат използвани по предназначението си. Това каза Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите, пред Bloomberg TV.

През септември ще станат ясни правилата, по които средствата ще бъдат разпределени. Присадашки посочи, че 350 млн. евро от общо 500 млн. за ЕС ще отидат директно за подпомагане на производството на мляко, а 150 млн. евро – за ферми, които ще се преструктурират.
„Идеята е да се намали производството на мляко в Европа като цяло, защото се смята, че до ниски цени се стигна заради свръхпроизводството“. Експертът заяви, че в България случаят не е такъв и тя за момента произвежда под 0,3% от общото количество мляко в Европа.
Той коментира и законопроекта за управление на хранителната верига, който предвижда съществуващите 10 нормативни акта да се синхронизират и обединят в един. Според Присадашки сред механизмите за подобряване на качеството на хранителните стоки са високите санкции и даването на публичност при злоупотреби.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE