По нова методика ще се изчисляват разходите за гориво за животновъди и растениевъди

Министерството на земеделието готви промени в методиката, по която ще се изчисляват разходите за гориво, въз основа на които държавата ще покрива част от акциза. Самата методика съществува от 2009 г., но се налагат нови корекции. Това е объждано от парламентарната комисия по земеделие при одобрението на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, предаде сайтът нива.БГ. Според новата методика разходваното гориво за декар ще се повиши за повечето фермери без животновъдите.

Предвижда се разходната норма за горивата за пшеницата да бъде 7,6 литра за декар, а за царевицата 8,14 литра на декар

Съгласно направените разчети и осъвременяването на данните има известни промени в досегашните разходни норми съответно за култури със слята повърхност (пшеница, ечемик, ръж) тя се повишава от 70,9 на 76,6 литра на хектар ( от 7,0 на 7,9 литра на декар) а при царевицата от 8,14 на 8,4 литра на декар.

Значително повишение на разходната норма се предвижда за производителите на плодове и зеленчуци, кой се води приоритетен отрасъл. При зеленчуците нормата се повишава от 7,5 на 11,3 литра на декар, а за овощните култури – от 6,1 на 15,7 литра на декар.

Драстичен спад се предвижда при нормата за животновъдите, тъй като при ваучерната система фермерите не са могли да докажат голяма част от ползваните горива. Затова и разходната норма се намалява от 80 литра на 58,5 литра за една животинска единица.

Разходните норми за горивата не са актуализирани от 2009 г., се посочва в документа.

По повод акциза депутатите обещават промени, така че процедурите по възстановяване на част от този данък да се облекчат.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE