Последният за сезона дебел сняг спаси посевите от преждевременно развитие

Дебелият сняг в края февруари е истинско спасение за есенниците, които след необичайно топлата зима вървяха към доста ранно развитие, а това щеше да бъде изключително рисковано при евентуални сухи студове. Това обясниха фермери по повод необичайното влошаване на времето и арктическите температури, които се очакват в идните дни.

Падналият сняг е спасение за пшеницата, ечемика и рапицата, защото дори при ниски температури растенията са защитени като под похлупак и няма опасност от измръзване. Единственият проблем щеше да бъде за рапицата, но само ако студовете бяха сухи и нямаше снежна покривка, коментира за Синор.БГ Светослав Русалов, фермер от Пловдивско и председател на контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Само преди дни агрономи прогнозираха, че ако температурите се запазят високи, до десет дни житните култури ще преминат във фаза първи стъблен възел. Преминалият над страната циклон ще стопира развитието и ще запази растенията в относителен покой.

Днес и утре нивата на термометрите на места могат да паднат до минус 15-17 градуса, което не се беше случвало дори през декември и януари тази зима.

В Северна България поради навяванията има сериозни преспи, но иначе снежната покривка не е много дебела – между 20 и 50 сантиметра, посочиха фермери.

Според дългосрочните прогнози и през март времето ще бъде преобладаващо облачно, като не се очаква внезапно затопляне. Всичко това ще се отрази на нормалното протичане на вегетацията на есенниците, обясниха експерти.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE