Порожанов: Обезщетенията при градушки работят успешно

Съществува механизъм за обезщетяване на производителите при градушки и други природни бедствия, той работи вече пет години и е много успешен.
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви това в студиото на Нова ТВ.
„Климатичните промени са доста сериозни и за жалост това ни очаква и следващите години. Безспорно е, че има създаден механизъм, по който се обезщетяват производителите. Той вече работи пет години, и то много успешно. Има държавна помощ, която покрива 80% от разходите на земеделските производители“, коментира министърът във връзка с градушките, които удариха страната тази пролет и унищожиха земеделската продукция на десетки стопанства.
По думите му, не е задължително фермерите да имат застраховка, за да получат държавното обезщетение. В същото време държавата съдейства за създаване на застрахователна култура в сектора, като в някои сектори стопаните може да бъдат подпомогнати със субсидия в размер на 65% от застрахователната премия.
Министър Порожанов се спря и на влошената епизоотична обстановка. Вече втора година птичият грип не може да бъде изкоренен от страната. „Има какво да се желае от БАБХ по отношение на контрола по биосигурността на фермите производители. Имаме 11 огнища с унищожени около 1 милиона патици, кокошки-носачки и птици“, каза Румен Порожанов.
Наскоро свиневъдите поискаха спешни мерки срещу друго опасно заболяване, което наближава границите на страната ни – африканската чума по свинете (АЧС). Огнище на заболяването е открито в Тулча, на 160 км от България. Ваксина и лечение за тази болест няма, а заразените и контактните животни трябва да се умъртвяват.
„Болестта засяга дивите и питомните свине. Тръгна от Грузия, мина през редица държави. Доскоро вирусът стоеше на горната граница на Румъния с Унгария, но вече от близо близо седмици той е на 160 км от северната ни граница“, отбеляза министърът.
Румен Порожанов се върна и на съдбата на кравата Пенка. „Още в първия ден съм дал ясни указания тя да не бъде евтаназирана, ако няма болести. През първите седмици се оказа, че тя е здрава“, каза министърът и допълни, че случаят е дал повод за размисъл и в други страни как трябва да се прилагат правилата на ЕС, когато едно животно случайно излезе от границите на Съюза и след това се върне.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE