Плодородната земя изчезва с 24 млрд. т/годишно

Една трета от всички почви на земята са силно деградирали заради интензивното селско стопанство. Съгласно ново изследване на ООН плодородната почва изчезва с обем 24 млрд. тона/годишно, пише The Guardian.
Производител: Започнахме подготовката за зимуване на ягодите
По прогнози количеството на плодородните почви ще намалява и в бъдеще на фона на увеличаващото им се търсене и потребността от хранителни продукти. Това ще засили риска от появата на конфликти, които в частност вече се наблюдават в Судан и Чад, ако не бъдат взети мерки предварително за реабилитация на земята, предупреждават от ООН.
Дълбоката обработка на почвата, многократното събиране на реколта и обилното използване на агрохимикали увеличават обема на продукцията за сметка на дългосрочната устойчивост.
За последните 20 години количеството на селскостопанската продукция се е увеличило 3 пъти, а количеството на напояваните площи се е удвоило. Едновременно с това намалява плодородността на почвите и това може да доведе до отказ от земи и тяхното опустяване.
Селското стопанство като индустрия успява добре да храни населението, но то е изложено на рискове. Става дума на нещо подобно на добивната промишленост, казва Луиза Бейкър, ръководител на ведомство в ООН.
По думите й фактът, че 1/3 от почвите са деградирали, трябва да провокира към по-активни действия за решаване на проблема.
Това са доста страшни цифри, ако трябва да се вземе предвид темпото на нарастване на населението. Това още не е краят. Ако правителствата направят разумен избор, ситуацията може да се подобри, допълва Бейкър.
Тя отбелязва още, че прогресът, постигнат от страни като Етиопия, трябва да служи за пример. Там са реабилитирани 7 млн. ха земя.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE