Пазарите се възстановяват след празниците

През първата седмица на новата година, в резултат на намалената търговска активност на населението и ниските температури се наблюдаваше по-вяла търговия и лек спад на цените основно на плодовете и зеленчуците.
Към средата на януари търговията се възстанови и тенденциите, които се наблюдават са типичните за този период от годината, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Яйца, месо и мляко
Седмичните колебания при цените на по-голяма част от основните хранителни стоки са в малък диапазон от ±2-3%.
През седмицата се наблюдава слаба тенденция на спад на цената на захарта и яйцата и незначително поскъпване от 2-3% (2-5 ст./кг) на ориза. Цените на останалите хранителни стоки се задържат около нивата от предходната седмица.
Цените на млечните и месните произведения остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от ±2%.
При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават разнопосочни тенденции, но като цяло няма драстични отклонения в двете посоки.
Плодове и зеленчуци 
От наблюдаваните плодове поскъпване на седмична база има при някои цитрусови плодове (мандарини, грейпфрути) и ябълките.
Цените на останалите плодове са без особени отклонения спрямо предходната седмица.
При движението на цените на зеленчуците през изтеклата седмица се наблюдава поскъпване на зелената салата, репите и морковите. Лек спад на цените на седмична база има при доматите, а цените на останалите зеленчуци се задържат около нивата от миналата седмица.
След краткотрайния спад на кривата на индекса на тържищните цени през първата седмица на годината, стойностите възстановяват нивата от края на декември и кривата придобита възходящ тренд. Наблюденията от предходните години показват, че най-високите си стойности индексът има в края на януари и през февруари. Повишаването на стойности на индекса за последните две седмици  е около 3%.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE