Очаква се рязко поскъпване на зехтина

Тази година не само количеството на маслинената реколта е намаляло силно, но и голяма част от маслините са с лошо качество. Това е причината да не може да се направи добър зехтин от тазгодишната реколта и следователно се очаква поскъпване на продукта, съобщиха от Българската телеграфна агенция (БТА).
През 2016 година условията за маслините бяха неблагоприятни. Годината започна с продължителни студове и когато маслиновите дръвчета разцъфтяха почти нямаше насекоми. След това дойде горещо лято и растенията получаваха твърде малко вода. Това се превърна в истински проблем за фермерите, които отглеждат маслини в Италия, Испания и Гърция.
В момента селскостопанските производители в Средиземноморието се готвят за трета поредна лоша реколта. Подобно беше положението през 2015 и 2016 година, но тогава резервоарите със зехтин на търговците на едро бяха пълни. А Тунис получи право да достави големи количества собствен зехтин на европейския пазар.
Според анализатори на зехтитения пазар, за годините 2010-2015, цената на продукта се е покачил с 25%. Когато бъде продадена сегашната нискокачествена реколта се очаква цените разко да се увеличат.
Конрад Болике – ръководител на проекта Artefakt, прогнозира, че тази година потребителите ще плащат с до 10% повече зехтин.
„Ако супермаркетите искат да запазят цените си, то те ще трябва да продават под изкупната цена“, каза Болике.
Той допълва, че добрият зехтин на места като Сицилия, където реколтата е намаляла до 70%, ще струва колкото злато.
Глобализацията и климатичните промени са причина за поскъпването и на други зеленчуци. Цените на салатите в Германия са се удвоили, тиквичките във Франция са с до пет пъти по-скъпи от обичайното. Във Великобритания супермаркетите ограничават покупките на броколи и салати на всеки клиент. Домати, чушки или патладжани – всичко е поскъпнало.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE