От 23 април започва пръскане срещу насекоми, приносители на болестта по говедата

От събота 23 април започва пръскане със самолети срещу насекоми,  преносители на „заразния нодуларен дерматит“ по говедата. Към момента областните дирекции по безопасност на храните извършват дезифекцикции около засегнатите ферми. Това беше решено на извънредния Консултативен съвет по животновъдство, който се проведе в министерство на земеделието. Целта беше фермерите да се запознаят подробно с епизоотичната обстановка в страната, клиничните признаци на заболяването, както и с мерките които са предприети от МЗХ и Българска агенция по безопасност на храните.

Припомнено беше, че фермите трябва да се поставят под пълна карантина, като се избягват посещенията на случайни хора или животни.

Ако това е невъзможно, трябва да се осигури защитно облекло и да извършват дезинфекция, защото заболяването се предава и по механичен път.

Фермерите трябва да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез кръвосмучещи насекоми. Животновъдите бяха информирани, че в следствие на ваксинацията са наложени ограничения за придвижване на живи животни и търговията с продукти от тях.

По думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, всички действия от страна на държавата се изпълняват възможно най-бързо.

Според европейското законодателство, това е „жива ваксина“ и трябва първо да бъде констатирано огнище на болестта, след което да се премине към ваксинация.

Още от вчера е започнало изплащането на обезщетеинята за фермерите с първите умъртвени животни. Министър Танева припомни, че всяка от страните по веригата трябва стриктно да изпълнява задълженията си по ликвидиране на заболяването.

„На 27 април първите 150 хиляди дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в България и вече всички налични дози са насочени към страната. От днес има потвърдено огнище на болестта и в Македония,“ каза Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните.

Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Това са близо  350 хиляди едри преживни животни.

Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев заяви, че заради потвърденото огнище на болестта в Македония и първоначалният план за дезинсекция ще бъде променен. Точният график за пръскане с летателна техника ще е готов  утре. Пръскането срещу насекоми с летателна техника ще започне първо около засегнатите зани в Хасковско и Старозагорско.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE