От 16 януари земеделските служби ще коригират документите по акциза

От началото на следващата седмица земеделските служби по места ще имат готовност да приемат поправките за заявените горива, които земеделските производители трябва да направят, за да получат субсидиите си за 2016 г. Това съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите по повод грешките, допуснати при немалка част от фактурите, с които фермерите доказваха изразходваното си през миналата година гориво.

Грешките ще бъдат поправяни през идентификационната система ИСАК, като за целта земеделските служби по места ще осигурят достъпа на всеки стопанин до партидата му. През миналата година обясниха, че грешките се дължали на технически грешки във фактурите, депозирани от стопаните. Явно причините са и в заявяването.

През декември 2016 г. бяха преведени близо 70 млн. лв. от общо 84-те милиона, заделени за покриване на част от акциза в земеделието.

Парите бяха получени от 6 716 земеделски стопани, като отстъпката за литър газьол беше фиксирана на 0,40 лева.

Бюджетът за 2016 г. по тази схема беше изчислен въз основа на горивата, купени през 2015 година.

Останалите около 13 млн. лева ще бъдат изплатени, след като приключат корекциите, извършени от фермерите при заявяването на разходваното гориво.

sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE