От следващата година ще има нова помощ от 180 лв. за планинските ферми от 5 до 9 крави

За да се съхранят малките животновъдни ферми в Родопите, Рила, Пирин и Станра планина, от следващата година държавата ще подкрепя стадата от 5 до 9 крави със 180 лева на животно, което до този момент не се прилагаше. Предложението е записано в проекта за промени по схемата за обвързаната подкрепа към директните плащания, който ще бъде депозиран в Европейската комисия до 31 юли, съобщиха от министерството на земеделието.

Досега по тази схема се субсидираха стада с над 10 животни, за да се запази поминъкът в планинските райони е важно държавата да подкрепи дребния бизнес.

Според изчисленията на агроведомството в планинските райони има много жизнеспособни ферми, които трябва да се запазят.

По предварителни разчети годишно за тази подкрепа ще бъдат заделени 1,2 млн. лева, които ще се разпределят между 1 171 ферми, отглеждащи 6 653 млечни крави.

Основното изискване към стопаните е да имат регистрани животновъдни обекти в планински райони. О министерството изрично посочват, че ако след проверките, направени към 28 юни 2016 година, се установи изкуствено разделяне на стопанството, тогава тези стопанства ще бъдат изключени от подпомагане.

След като предложението бъде одобрено, новите субсидии по обвързаната подкрепа ще се прилагат до 2020 г.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE