От петък започва изплащането на компенсациите за говедовъдите

На 21 април в министерството на земеделието ще се проведе извънредно събрание на Консултативния съвет по животновъдство с основна тема -„заразния нодуларен дерматит” и спешните мерки срещу разпространението на тази смъртоносна болест. Заплахата пред бизнеса е огромна, защото за броени дни няколко ферми бяха унищожени напълно, сигнализираха говедовъди. Бизнесът е в потрес, тъй като освен преките загуби болестта нанася и странични щети със затваряне на пазарите и забрана за търговията, поясниха експерти.

До този момент са унищожени около 200 заболели животни, затова и със заповед на министъра на земеделието държавата ще отпусне 200 хиляди лева за компенсации. Парите ще започнат да се превеждат още от петък 22 април, съобщиха за Синор.БГ от Българската агенция по безопасността на храните.

За млечна крава ще бъдат отпуснати малко над 1000 лева. В отделните региони на страната компенсациите ще варират според пазарните цени за млечни крави, телета и юници.

Това обаче не успокоява животновъдите, тъй като едно стойностно животно струва средно около 1 500 лв.

В засегнатите от огнищата региони има и ферми със селектирани животни, чиито цени са значително по-високи, коментират фермери пред Синор.БГ.

На утрешното заседание представителите на браншовите съюзи и администрацията се очаква да приемат важни решения по бъдещото опазване на стадата.

Проблемът е, че тази зараза се появи в момент, когато в България се засилиха инвестициите в месодайното животновъдство. И тази напаст трудно може да се пресече.

Пробелмът се появи още от миналата година и затова животновъдите са силно притеснени от бездействието на учените, които трябваше да настояват за контрамерки още през миналото лято. След проблемите със синия език, бруцелозата и туберколозата по животните новата зараза на нодуларния дерматит показват, че страната ни не е защитена от нови зарази, идващи от Африка и Близкия Изток.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE