Отварят подмярката за преработка на селскостопанска продукция най-рано през август

Въпреки че актуализираният индикативен график за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през програмния период 2014-2020 г. се очаква да бъде готов до 10 дни, приемът по една от очакваните подмерки, а именно за преработка на селскостопанска продукция, вероятно ще започне най-рано през август. В досегашният график заявленията за тези проекти трябваше да бъдат приемани в периода май-юни.

За да може този прием да бъде отворен, трябва да бъде готова наредбата с променените критерии, които бяха одобрени от Комитета по наблюдение на ПРСР. Това съобщи на семинар по време на изложението БАТА АГРО в Стара Загора Владислав Цветанов, експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ в министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Поне един месец проектът за изменение в наредбата трябва да бъде съгласуван с браншовите организации, след което предложенията към наредбата трябва да бъдат включени в нея и тя да бъде публикувана в Държавен вестник. Тъй като и самият индикативен график още не е публикуван, браншовиците прогнозират, че кандидатстването за преработка реално ще започне през август.

На въпроси на земеделски производители дали след корекцията на индикативния график някои от сега заложените мерки ще бъдат отрязани експертът от МЗХГ не се ангажира с отговор. Земеделските производители живо се интересуваха дали и кога ще бъде отворен приемът по подмярка 6,4 от ПРСР за инвестиционна подкрепа на неземеделски дейности. На този въпрос също се оказа, че отговорът ще бъде даден с новия индикативен график. Както съобщи вчера изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков, графикът ще бъде публикуван до края на май.

Източник: sinor.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE