Орязани субсидии за недоказано мляко вдигат на протест животновъдите преди Коледа

До два дни животновъди от цялата страна ще организират протест пред министерството на земеделието заради орязани субсидии за недоказано мляко. „В Благоевградско сме поне десетина души, които няма да получим плащания на глава животно, защото не сме представили документи за предадено мляко и то по вина на администрацията“, съобщи за Синор.БГ Иван Земеделски, животновъд от Сатовча.

При декларирането на животните през май тази година от областната служба на фонд „Земеделие“ чиновниците са изказали съмнение, че фермерите трябва да докажат продадено мляко. „Изрично попитахме дали от първи октомври 2016 година трябва да имаме документи, на което ни беше отговорено, че все още няма спусната подобна заповед“, обясни Земеделски.

От есента на миналата година Синор.БГ предупреждава животновъдите за необходимостта да доказват реализирана на пазара продукция, ако искат да кандидатстват за европейското и национално подпомагане.

„Чиновническата глупост отново ни прави виновни и се чудим докога за нас ще отговарят хора, които не са виждали крава и един ден не са прекарали на нивата да садят или сеят“, възмутено коментира Земеделски.

Заедно със сина си, който пък не е получил подпомагане по линия по хуманното отношение към животните, и колеги от Сатовча вчера Земеделски е бил във фонд „Земеделие“. „По телефона ни обясниха, че сме отрязани заради непредадени фактури, а никоя мандра от региона не ни дава подобни документи“, посочи фермерът.

Лично той няма да получи около 20 хиляди лева за 50-те крави и телета, които отглежда във високопланински регион. „Никой не оценява труда ни, който е целогодишен, затова ще търсим обяснение от чиновниците“, посочи още Земеделски.

В момента животновъдите се свързват с колеги от страната, за да изработят общо становище, което да представят на администрацията. Преди няколко дни те са потърсили съдействие и от съветника на министъра Бойко Синапов, който обещал да говори с експерти от фонда, но така и не се свързал с тях за отговор, въпреки че цели 4 часа те чакали неговата поява.

Източник: fermer.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE