Орехопроизводители недоволства срещу промените в Наредба № 3

Инициативен комитет на орехопроизводителите в България, който включва 26 земеделски производители и земеделски кооперации, изпрати отворено писмо до служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Писмото е във връзка с промените в обвързаното подпомагане, заложени в проекта на Наредба № 3, които отменят обвързаната подкрепа за ореховите насаждения. Това съобщиха от инициативния комитет на орехопроизводителите за Фермер.БГ.
Орехопроизводителите оспорват основната причина, дадена от Министерство на земеделието и храните (МЗХ), която е спиране на субсидията, заради увеличението на площите с орехови насаждения през последните години.
„В сайта на МЗХ е публикувана презентация за „Обвързана подкрепа на плодове и зеленчуци-анализ и предложения“, от която става ясно, че общата площ на ореховите насаждения се е увеличила от 2015 г.  до 2016 г. с до 8 528 хa, а именно по схемата за обвързана подкрепа през 2016 г. са регистрирани 5 193 хa повече от 2015 г.“, пише в отвореното писмо.
По думите им този факт не може да има никакво отношение към намалените субсидии, тъй като новите орехови насаждения  трябва да бъдат първо създадени.
„На тези новосъздадени орехови насаждения са необходими минимум 7 години, за да започнат да плододават. Така че новосъздадените насаждения, като начало не могат да бъдат предмет на тази субсидия. Тук идва въпросът защо МЗХ не изключи възможността за участие в схемата за това подпомагане точно за тези млади насаждения, а изключва всички?”, пише в писмото до министъра в оставка.
Според тях налице са и редица други проблеми, като липса на достатъчна механизация; липса на квалифицирана механизация; липса на квалифицирана работна ръка, нужда от по-голям персонал по време на кампания т.н, като с орязването на тази помощ, поддръжката на старите орехови насаждения в добро състояние в дългосрочен план, ще стане още по-труда.
„Унищожаването на орехопроизводителите би довело до социални проблеми, тъй като работниците в ореховите градини са преди всичко ниско образовани и социално слаби граждани на държавата. Чрез работата в ореховите градини те биват осигурени, чрез въведените дневни трудови договори и имат препитание. Ако болшинството от работещите в ореховите градини бъде изоставени това ще доведе до невъзможност на хиляди български граждани да имат алтернатива за прехрана“, добавят производителите в отвореното писмо.
По думите им приоритетите на стратегия „Европа 2020“, приета през юни 2010 година от ЕС, трябва да насърчава по-екологичната и по-конкурентноспособната икономика, с по ефективно използване на ресурсите.
„Насажденията с орехи се явяват икономически важен и уникален ресурс на България, тъй като ореха може да расте в малко региони, а в дадения момент орехите са дискриминирани изцяло в подпомагането не в една, а в няколко схеми с висок интензитет на подпомагане”, пишат в заключение производителите на орехи.
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE