Орехопроизводители настояха да не се спира обвързаната подкрепа в сектора

Да не се спират или намаляват субсидиите за обвързана подкрепа, както и да бъде направено разграничение между нови, млади и стари насаждения. Включване на производителите и преработвателите на черупкови плодове  в Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.
Това са част от исканията, които от Асоциацията на производителите и преработвателите на черупкови плодове са представили на среща със служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, съобщиха от агроминистерството.
Проф. Бозуков се запозна с идеите и предложенията на асоциацията и е заявил, че всички искания ще бъдат разгледани внимателно, за да се намери най-доброто решение за тях като производители.
Той поясни, че могат да се разгледат предложения, които не изискват допълнителна нотификация, защото това е дълъг процес и ще отнеме повече време.
Таванът от 5 000 ха по Схемата за обвързана подкрепа цели запазването и подпомагането на чувствителни сектори без разграничения дали са млади или стари насаждения.
През 2014 г. по данни на агростатистиката е отчетено намаляване на индикативното ниво от площи и секторът е бил включен за подпомагане. През 2016 г. се наблюдава надхвърляне с 57,28 %  или над 3000 хектара площи, това е и причината за спиране на подпомагането. България е за запазване на настоящите нива на обвързана подкрепа за чувствителните сектори и през следващия програмен период след 2020 г., стана ясно още на срещата.
По време на срещата бе осъден и проблемът на сектора за охраната и опазването на насажденията, както и нелегалната търговия и износа. Предложено бе да се регистрират търговци на продукцията, които да са лицензирани и да се осъществява контрол. От страна на представителите на орехопроизводителите бе направено предложение права да изкупуват орехи да имат само регистрирани фирми и предприятия.
Друга тема, която бе повдигната е еднодневните трудови договори. Министър Бозуков заяви, че докато няма действащо Народно събрание, няма какво да се направи. Обсъдено бе  и възможността за субсидиране на сектора по Програмата за развитие на селските райони  (2014-2020 г.).
Източник: fermer.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE