Омбудсманът получава широка подкрепа за петиция до ЕП срещу двойния стандарт на храните в ЕС

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова и заместник-омбудсманът Диана Ковачева са сред първите, които подкрепят петицията на националния обществен защитник Мая Манолова до Европейския парламент срещу различното качество на храните от една и съща марка, продавани в държавите-членки на Европейския съюз. Официалното представяне на инициативата на Мая Манолова ще се проведе днес, 2 октомври, от 12.00 часа в сградата на омбудсмана (София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22).

Намерението на обществения защитник е да се възползва от правото си като гражданин на ЕС, който индивидуално или чрез сдружаване с други лица и организации може да отправи петиция до ЕП по въпрос, засягащ го пряко и попадащ в сферата на дейност на ЕС.

Предмет на петицията са нарушените права на българските граждани в резултат на производство и разпространение на храни и напитки от едни и същи марки с по-ниско качество в България и държавите от Източна Европа в сравнение с предлаганите на пазарите на западноевропейските държави и предложение за  създаване на законодателство, което да забрани производството и разпространяването на продукти от една марка с различно съдържание на съставките в рамките на общия европейски пазар.

SINOR.bg
email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE