Окончателно: Няма пари за нови проекти за биоземеделие и агроекология

Министерството на земеделието, храните и горите няма да бъде в състояние да прави нов прием по мерките 10 и 11 от новата Програма за развитие на селските райони, съответно „Агроекология и климат” и „Биоземеделие”, поради огромния бюджетен дефицит, натрупан досега. Само за биоземеделие до 2020 г. бюджетът ще бъде надхвърлен с 50 млн. евро, затова от тази година е невъзможно да се прави прием на нови проекти. Това съобщи пред Синор.БГ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който днес откри 10-ото юбилейно издание на селскостопанското изложение „БАТА АГРО” на летището край Стара Загора.

На първото заседание на Комисията по земеделието в Народното събрание, проведено в края на миналата седмица, депутатите поискаха от ръководството на министерството да направи пълен анализ на разходваните средства по двете мерки. Намерението е администрацията да успее да 2020 г. да осигури допълнителен ресурс за приоритетни отрасли като биоземеделието и агроекологията.

„Направихме анализа, според който дефицитът само по мярка „Биоземеделие” е 50 млн. евро, а по „Агроекология и климат” – още 10 млн. евро”, уточни Порожанов.

До края на деня от ръководеното от него ведомство ще публикуват на официалния си уебсайт пълния анализ, предоставяйки конкретната информация за реалното състояние на нещата в сектора.

Източник: sinor.bg

email
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE